Kortizol és testsúlygyarapodás

Kortizol és testsúlygyarapodás

 

A kortizol és testsúlygyarapodás kapcsolata tényként kezelhető. A kortizol, gyakran “stresszhormonként” emlegetve, létfontosságú része a testünk endokrin rendszerének. Bár a kortizolnak számos fontos szerepe van a testben, mint például a vérnyomás és vércukorszint szabályozása, gyakran összekapcsolják a stresszel és annak potenciális hatásával a testsúlynövekedésre.

A hosszú munkaidő, az alváshiány, a párkapcsolati problémák, az anyagi problémák és a helytelen táplálkozás állandó stresszt okoz az életében és a krónikus stressz különféle egészségügyi problémákhoz vezethet.

 

Mi az a kortizol?

 

A kortizol egy szteroid hormon, amit a mellékvese fejleszt ki, amelyek a vesék tetején találhatók. Ez a hormon kulcsfontosságú szerepet játszik a “harc vagy menekülés” válaszban, segítve a testet a stresszhelyzetekre való reagálásban. Amikor stresszhatást érzel, a kortizolszinted emelkedik, és a tested az azonnali cselekvésre készül.

 

A kortizol szerepe a testben

 

A kortizolnak számos funkciója van a testben, ideértve az anyagcserének szabályozását, a gyulladás csökkentését és a vérnyomás szabályozását. Emellett segít a zsírok, fehérjék és szénhidrátok energiafelhasználásában is. Azonban a túlzott vagy tartós stressz túltermeléshez vezethet kortizolban, ami negatív hatásokat okozhat, beleértve a testsúlynövekedést.

A tartós stressz hosszú távon károsítja az immunrendszert. Ebben az állapotban a szervezet két fő okból elnyomja az immunrendszert. Először is, a stressz miatt az összes rendelkezésre álló energia a stresszhelyzet kezelésére fordul, aminek következtében az immunrendszer működése háttérbe szorul. Másodszor, a stressz önmagában gyulladásokat okozhat, ami szintén hátráltathatja az immunrendszer hatékony működését. Az immunrendszer lelassul annak érdekében, hogy megelőzze a krónikus gyulladás kialakulását.

Továbbá, ha valaki rendszeresen tapasztal hosszú ideig tartó stressz-epizódokat, az immunrendszer periódikusan aktiválódhat és inaktiválódhat. Ennek eredményeként megnő annak a veszélye, hogy az immunrendszer túlzottan reagáljon, és autoimmun választ generáljon.

A kortizol gyengíti az immunrendszer elsődleges gátjait – a vér-agy gátat, a tüdőt és a bélgátat. A gyengített bélgát béláteresztő szindrómát okoz, ami pedig autoimmun betegségek kialakulásához vezethet. Ebben az állapotban például a véráramba kerülhetnek olyan anyagok, amelyek az immunrendszer számára idegen anyagként jelennek meg, és nem képes megkülönböztetni a test saját sejtjeitől. Ebben az esetben nagyobb a kockázata annak, hogy immunrendszere túlreagál, és autoimmun választ vált ki .

Kortizol és stressz

 

A stressz egy természetes reakció különböző élethelyzetekre. Legyen az munkával kapcsolatos, személyes vagy környezeti stressz, a tested kortizol felszabadulásával válaszol. A kortizol szint rövid távú emelkedése hasznos, mert segít megbirkózni az adott stresszhelyzettel. Azonban a tartós stressz magas kortizolszintekhez vezethet, amelyek hozzájárulhatnak a testsúlynövekedéshez.

 

A stressz a kortizol felszabadulását váltja ki a test által észlelt fenyegetésre adott válaszaként. Ezt “harc vagy menekülés” válasznak nevezik. Ebben a fázisban a tested növeli a glükóztermelést és visszaszorítja a nem létfontosságú funkciókat, mint például az emésztőrendszer és az immunrendszer. Bár ez rövid távon segít, a tartós stressz hosszantartóan magas kortizolszintekhez vezethet.

 

A tartós stressz hatása a kortizolra

 

A tartós stressz felboríthatja a kortizol egyensúlyát a testedben. Ez az egyensúlyvesztés növelheti az étvágyat és előnyben részesítést sugallhat az alacsony kalóriatartalmú, cukros és zsíros ételek iránt. Ennek eredményeképpen az emberek gyakran testsúlynövekedést tapasztalnak tartós stressz alatt.

 

Kortizol és testsúlygyarapodás

 

A kortizol és testsúlygarapodás közötti kapcsolat bonyolult. A magas kortizolszintek több tényezőhöz vezethetnek, amelyek hozzájárulnak a testsúlynövekedéshez, különösen a hasi területen.

A kortizol növeli a zsír, különösen a hasi területen található belső zsír (viszkózus zsír) raktározását. A magas viszkózus zsírszintet szívbetegségekhez és 2. típusú cukorbetegséghez társítják. A kortizol emellett ösztönzi a kényelmi ételek fogyasztását, ami növeli a kalória bevitelt.

 

Hogyan befolyásolja a kortizol az étvágyat

 

A kortizol befolyásolja az élelmiszer-választásaidat a stresszhelyzetek idején. Gyakran sóvárogsz cukros és zsíros ételek után. Ez a magatartás hosszú távon túlevéshez és testsúlynövekedéshez vezethet. Ezenkívül a kortizol lassíthatja az anyagcserédet, ami nehezebbé teheti a testsúlycsökkentést.

 

A kortizol szerepe az hasi zsír felhalmozódásában

Az egyik legaggasztóbb hatása a kortizolnak a testsúlynövekedésben annak szerepe az hasi zsír felhalmozódásában. A hasi zsír, más néven viszkózus zsír, különösen káros lehet az egészségre.

 

A kortizol hozzájárulhat a felesleges zsír felhalmozódásához a hasi területen. Ennek oka, hogy a hasi zsírsejtekben több kortizolreceptor található. Minél több kortizol van a szervezetedben, annál több zsírt raktározhat a hasi területen.

 

Technikák a kortizolszintek kezeléséhez és csökkentéséhez

 

A kortizol hatékony kezeléséhez fontold meg a következő technikákat:

  • Stresszkezelés: Találj olyan stresszcsökkentő módszereket, amelyek neked működnek, például tudatos jelenlét, meditáció, jóga vagy hobbi tevékenységekbe való bekapcsolódás.
  • Rendszeres testmozgás: Alakítsd be mind a kardio- mind az erőnléti edzéseket a mindennapjaidba.
  • Egészséges étrend: Fogyassz kiegyensúlyozott étrendet, fókuszálva a teljes értékű ételekre.
  • Elegendő alvás: Győződj meg arról, hogy minden éjjel 7-9 órát pihensz, hogy szabályozd a kortizolszinteket.
  • Zenehallgatás, tánc
  • Infraszauna
  • Illetve bizonyos étrendkiegészítők is segíthetnek kordában tartani a kortizolszintet, így elmúlaszthatják a farkas étvágyat és ezáltal csökkenthetik a testsúlyt.

Mint pl Dr Juchheim GumJam termékei.

 

GumJam fogyókúra program

A termékeket az alábbi linken megtalálod. Ha segítségre van szükséged keress meg nyugodtan, akár az instagrammon üzenetben.

Kategória
Kategóriák