SIBO – a rettegett ellenség

Amikor egészségesek vagyunk, el sem tudjuk képzelni milyen az, ha folyton kellemetlen helyzetekbe kerülünk az emésztésünk miatt, milyen amikor éjjel nem hagy aludni a hangos bélmozgás, az evés utáni puffadásról, görcsökről nem is beszélve.Jó esetben olyan orvoshoz kerülünk, aki a tünetek alapján megfelelő diagnosztikai tesztekre küld minket és kiderül a bajunk, de sok esetben a megfoghatatlan IBS (Irritábilis bél szindróma) diagnózist kapjuk, ami a nesze semmi fogd meg jól kategória. Ma már szerencsére azért több olyan orvos van, aki tisztában van vele, hogy az IBS mögött is legtöbbször SIBO áll.

MI az a SIBO – vékonybél fertőzés

A vékonybél bakteriális túlszaporodása (SIBO) olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor túl sok baktérium kolonizálja a vékonybelet. Általában a vastagbél tartalmazza az ember bélmikrobiómjának nagy részét, a vékonybélben pedig minimális baktérium mennyiség található. Amikor valakinek SIBO-ja van akkor a vékonybélben lévő baktériumok elkezdik erjeszteni az ételt, puffadást, hasi diszkomfortot okozva röviddel az étkezés után.

A SIBO tünetei személyenként változhatnak, attól függően, hogy mennyire enyhe vagy súlyos a baktériumok túlszaporodása, de függ az egyéb betegségektől is.

A tünetek a következők lehetnek:

 • puffadás
 • hasmenés
 • székrekedés
 • megmagyarázhatatlan vitaminhiányok, különösen a B12-vitamin hiánya
 • étkezés után nem sokkal jelentkező hasi diszkomfor
 • görcsös hasfájdalom

A túlszaporodó mikroba típusa is meghatározhatja a tüneteket. A kutatások szerint a hidrogéntermelő baktériumok inkább hasmenést, míg a metántermelő fajok inkább a székrekedést okoznak.

Okok és kockázati tényezők
Az orvosok nem mindig tudják, mi okozza a SIBO-t. Ezidáig a kutatók a következő tényezőket azonosították, amelyek hozzájárulhatnak a SIBOhoz:

Alacsony bélmotilitás
Általában a belek a táplálékot és a baktériumokat átnyomják az emésztőrendszeren, ami megakadályozza, hogy túl sok baktérium halmozódjon fel a vékonybélben. Ha azonban valakinek alacsony a bélmotilitása, ez a mechanizmus lelassul, lehetővé téve az élelmiszerek erjedését, a baktériumok elszaporodását a vékonybélben.

Diszbiózis
A diszbiózis az, amikor egy személy mikrobiomja kiegyensúlyozatlanná válik, túl sok káros baktériumot tartalmaz, vagy nem elegendő a hasznos faj. Még mindig folynak a kutatások arra vonatkozóan, hogy a különböző mikroorganizmusfajok hogyan befolyásolják az emésztést, de korábbi tanulmányok alapján azt figyelték meg, hogy ha kisebb a diverzitás, vagyis kevés faj található a bélrendszerben, kevesebb a hasznos faj, és nagyobb a metántermelő fajok mennyisége, az lelassíthatja a mozgékonyságot.

Strukturális eltérések
Néha a SIBO azért fordul elő, mert egy személynek szerkezeti eltérések vannak az emésztőrendszerben. Ilyenek például a vékonybél divertikulózisa, a fisztulák és a megrövidült vastagbél. Ez csak tükrözéssel, vagy Ct-vel kimutatható elváltozás.

Hypochlorhydria
Ez a kifejezés a gyomorsav alacsony szintjét írja le. Ha valakinek nincs elegendő gyomorsava, előfordulhat, hogy a baktériumok a szokásosnál tovább vándorolnak az emésztőrendszerben, mivel a környezet nem elég savas ahhoz, hogy elpusztítsa őket. A kutatók úgy vélik, hogy azoknál az embereknél, akik protonpumpa-gátlókat (PPI-ket) szednek, autoimmun gastritisben szenvednek vagy gastrectomián estek át, fokozott a hypochlorhydria és a SIBO kockázata. Erre vonatkozóan azonban nincs meggyőző bizonyíték, és az alacsony motilitás fontosabb kockázati tényező lehet.
Alkohol
A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a mikrobiomot, ami dysbiosishoz, a bélfalak károsodásához és gyulladáshoz, SIBO-hoz vezethet. Rizikó faktorok Azok, akik bizonyos alapbetegségben szenvednek, nagyobb valószínűséggel kapnak SIBO-t, mint mások. Ezek közé tartoznak az alábbi betegségben szenvedők:

 • hypothyreosis
 • cukorbetegség
 • Parkinson kór
 • Rövid bél szindróma
 • szisztémás szklerózis
 • krónikus veseelégtelenség stb

A SIBO gyakoribb az idősebb felnőtteknél, valószínűleg a lassabb emésztési motilitás miatt. A nők körében magasabb a prevalencia, az acne és egyéb bőrtünetek előfordulása, de ennek okai nem tisztázottak.

Diagnózis
Az orvos diagnosztizálja a SIBO-t azáltal, hogy megkérdezi egy személy tüneteit és kórtörténetét. Nyomásra érezhetik a túlzott gázképződést vagy puffadást. Ha gyanítják a SIBO-t, javasolják a tesztelést.

Légzésvizsgálat
A laktulóz kilégzési teszt méri a hidrogén és a metán koncentrációját az ember leheletében. Ennek a tesztnek az eredményei megerősíthetik a SIBO diagnózisát és feltárhatják a baktérium szaporulat mértékét. Azt is megmutatják, hogy a túlszaporodás hátterében főként hidrogén- vagy metántermelő mikrobákból áll-e. Amikor a baktériumok lebontják a cukrot, gázokat termelnek, amelyek bejutnak a véráramba és eljutnak a tüdőbe. A kilégzési teszt méri ezeket a gázokat, amikor egy személy
kilélegzik.

Vékonybél aspiráció és tenyésztés
Ez a SIBO tesztelés aranystandardja, de ez egy invazívabb teszt. A vékonybél aspirációs tesztje során az orvos endoszkópiát végez , ami azt  jelenti, hogy egy kicsi, vékony kamerát helyeznek be a szájon keresztül a gyomorba. Amikor az eszköz eléri a nyombelet, ahol a gyomor és a vékonybél egyesül, az orvosok az endoszkóp segítségével szövetmintát vesznek. Ezután a mintát egy laboratóriumba küldik, amely elemzi a
jelenlévő baktériumokat.

Egyéb tesztek
A SIBO meglévő tesztjei nem mindig pontosak, ezért az orvos más vizsgálatokat is javasolhat, hogy jobb képet kapjon valaki az emésztési állapotáról. Ezek a következők lehetnek:

 • vérvizsgálatok az autoimmun vagy gyulladás markereinek kimutatására
 • motilitási teszt annak megállapítására, hogy valakinek van-e szerkezeti problémája a vékonybélben
 • bélpermeabilitási teszt (szivárgó bél teszt) székletvizsgálatok a bél-mikrobiom elemzésére

Kezelés
Mivel a SIBO összetett okok miatt fordulhat elő, nehéz lehet kezelni. Különféle kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, beleértve az antibiotikumokat, a széklet mikrobiom transzplantációját és az étrendi változtatásokat.

Antibiotikumok
Ez a SIBO fő kezelése. Az orvosok egyfajta antibiotikumot vagy kombinációt használhatnak a túlzott növekedés eltávolítására. Egy népszerű lehetőség a rifaximin (Xifaxan). Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy ez az antibiotikum a legjobban a hidrogén-domináns túlnövekedésben szenvedőknél működik. A neomicin vagy a rifaximin és a neomicin kombinációja jobb lehet azoknak, akiknek metán-domináns SIBO-ja van. A SIBO-kezelés utáni kiújulási arány viszonylag magas. Emiatt az
antibiotikumok szedése mellett elengedhetetlen a SIBO kiváltó okának kezelése.

SIBO diéta
A népszerű lehetőségek egyikéhez tartozik a FODMAP dieta. Az alacsony FODMAP diéta korlátozza a fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok bevitelét. Ezek olyan anyagok, amelyeket az emberi szervezet nem bont le, ami azt jelenti, hogy a baktériumok táplálkozhatnak belőlük. A magas FODMAP tartalmú élelmiszerek korlátozása csökkentheti a gázképződést, a puffadást, a székrekedést és a hasmenést.

Az alacsony FODMAP-tartalmú étrendben mind az élelmiszerek típusa, mind a mennyisége fontos. Mivel meglehetősen összetett, és jelentős étrendi változtatásokat is magában foglalhat, a legjobb, ha szakemberrel egyeztetünk a diétával kapcsolatban, hogy a szigorú megszorítások mellett megkapja a szervezet a megfelelő
tápanyagokat.

Ha szeretnél biztosra menni a gyógyulásodat illetően, csökkenteni szeretnéd a mindennapos hasi tüneteidet, illetve meg szeretnéd akadályozni a SIBO kiújulását keress meg és megfelelő étrend összeállításával tudok neked segíteni.SIBO esetén az sem mindegy milyen étrendkiegészítőket fogyasztasz, azonban a megfelelő étrendkiegészítők is a terápia részét képezik. Nem szedhetsz akármilyen probiotikumot, érdemes biofilm oldó hatóanyagokat is fogyasztanod és a megfelelő tápanyagokat is sokszor muszáj étrendkiegészítőkkel is pótolni a SIBO okozta drasztikus hiányok miatt.

Miben segíthetek én?

Ha valakinél egyszer kialakult már a SIBO érdemes olyan szakemberhez fordulnia aki segít egy teljes életmódváltás kivitelezésében, ugyanis az esetek 65%-ában kiújulhat a betegség. A táplálkozás mind kezelésben mind a megelőzésben kiemelkedő szerepet játszik.
Keress nyugodtan az elérhetőségeken, hogy egy komplex étrendi és étrend-kiegészítői javaslatot össze tudjunk állítani neked a diagnózisod és a tüneteid alapján. 

Kategória
Kategóriák