Miért hallod mostanában egyre többet, hogy a folsav káros és mit tégy ellene?

Az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozik az emberi test számára szükséges vitaminok és tápanyagok hatásával. A folsav, amelyet korábban kifejezetten ajánlottak a terhességet tervező és várandós nőknek, mostanában egyre inkább kritikák kereszttűzében áll. De miért?

A folsav szerepe az egészségünkben

A folsav, vagy más néven B9-vitamin, fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Az egészséges sejtek képződéséhez szükséges, segít a DNS szintézisében és a sejtosztódásban. Emellett segít a vörösvértestek képződésében és a homocisztein szintjének szabályozásában is.

A folsav különösen fontos a terhességet tervező és várandós nők számára. A hiányos folsav-bevitel ugyanis növeli a fejlődési rendellenességek, például a gerincvelő-záródási rendellenességek és a szájpad-hasadék kockázatát a magzatnál, javítja az anyai és a magzat egészségét.

Miért tartják a folsavat károsnak?

Azonban az utóbbi években egyre több kritika éri a folsavat, amit sok ételben, például teljes kiőrlésű gabonákban, zöld leveles zöldségekben, citrusfélékben és hüvelyesekben találjuk meg.

A túlzott folsavbevitel káros lehet az egészségre, lássuk miért is

  • A folsav fokozza a B12-vitamin hiányát, amely fontos a vörösvértestek képződésében, valamint a demencia és az idegi megbetegedések kockázatát is növelheti. A B12-vitamin hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a vérszegénységet és a neurologikus rendellenességeket is. Ha valaki túl sok folsavat visz be, az azt jelentheti, hogy a B12-vitaminhiányt nem lehet korán felismerni és kezelni.
  • A folsav túlzott mennyiségének hosszú távú hatásai közé tartozhatnak a rák, az autizmus, a depresszió és az idegrendszeri rendellenességek kialakulásának kockázata is. Egyes kutatások szerint a folsav fokozza az emlő- és prosztatarák kialakulásának kockázatát is.
  • A folsav egy lehetséges veszélyforrás azok számára, akiknek nehéz lebontani a folsavat, az ún. MTHFR-mutációban szenvedőknek. A MTHFR-gén mutációja esetén a szervezetnek nehézséget okoz a folsav lebontása és hasznosítása a szervezetükben. Ilyen esetekben a nagyobb mennyiségű folsav bevitele fokozott kockázatot jelenthet a folsav túladagolására, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Fontos tudni, hogy a folsav nem önmagában okoz káros hatásokat, hanem a túlzott bevitel okozhatja a problémákat. Az egészséges embernek, aki nem szenved semmilyen táplálkozási vagy anyagcserezavarban, és aki a megfelelő adagot veszi be, nem kell aggódnia a folsav bevitel miatt.

Mi a megoldás?

Ha aggódsz a folsav bevitelével kapcsolatban, íme néhány egyszerű megoldás arra, hogyan lehet biztosítani a megfelelő tápanyagbevitelt anélkül, hogy a folsav káros hatásainak ki lennél téve.

  1. Természetes források: A folsavat sok különböző természetes forrásból lehet megfelelő mennyiségben bevinni. A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli, nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint. Emellett a citrusfélék, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák és a magvak is gazdag forrásai lehetnek a folsavnak.
  2. Folsav kiegészítők: Ha mégis szükséges a folsav-kiegészítés, akkor javasolt a természetes forrásokon kívül szedni. Azonban fontos figyelembe venni, hogy természetes foksavat vigyünk be és semmiképpen sem laborban előállított szintetikus formában lévő B9 (folsav) vitamin.
    A DAY-TO-DAY B-vitamin komplexet ellenőrzött ökológiai termesztésből származó, gluténmentes quinoa csírákból nyerik. A szintetikus, izolált vitaminokkal ellentétben a DAY-TO-DAY B-vitamin kapszula nagyszámú biológiailag aktív B-vitaminból áll, melyek egyébként csak kiváló minőségű élelmiszerekben, például búzacsírában találhatók meg. A búzacsírához képest azonban a quinoából készült DAY-TO-DAY B-vitamin kapszulában a szervesen kötött B-vitaminok tartalma többszörösen magasabb.
Day-to-Day B-vitamin komplex kapszula

A B-vitamin-hiány gyakori okai a vegán vagy vegetáriánus étrend, a stressz, a dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás, az elhízás, a bélrendszeri rendellenességek, a krónikus betegségek és a gyógyszeres kezelés. A B-vitamin szükséglet megnő a terhesség alatt is , így megfelelő formában mindenképpen indokolt lehet pótolni.

  1. Methylfolát: A methylfolát olyan aktív formája a folsavnak, amely könnyebben hasznosul a szervezet számára. Ez a forma előnyös lehet azok számára, akik érzékenyebbek a folsavra, vagy akiknek a szervezete nem tudja megfelelően hasznosítani azt. Az MTHFR mutációval élő embereknek ajánlott a 5-MTHF, vagy más néven metil-folsav bevitelét előnyben részesíteni. A 5-MTHF könnyebben hasznosul a szervezetben és elkerüli a folsav metabolizmusában bekövetkező rendellenességeket.

Összefoglalva, a folsavnak előnye van az egészségünk számára. Azonban a túlzott folsavbevitel káros is lehet az egészségre, ezért fontos a megfelelő mennyiségben történő fogyasztása, vagy más, természetesebb forrásokból történő biztosítása, akár a fent említett étrend-kiegészítő formájában.

Ha továbbra is aggódsz a folsav-bevitellel kapcsolatban, akkor javasolt konzultálni orvossal vagy gyógyszerésszel, hogy személyre szabott tanácsot és ajánlásokat kapj a megfelelő táplálkozásra és a szükséges vitaminbevitelre vonatkozóan is.

Kategória
Kategóriák