A Növényi fehérjék és a 2-es típusú diabétesz

Diabetes

A 2-es típusú diabétesz (T2DM) globális előfordulása növekszik, komoly terheket róva az egészségügyi szolgáltatásokra, gazdaságokra és társadalmakra. A helyzetet súlyosbítja, hogy a 2-es típusú diabétesz egyidejűleg jelen van a koszorúér-betegséggel (CHD), növelve a vaszkuláris szövődmények kockázatát. Ennek következtében elengedhetetlen a 2-es típusú diabétesz megelőzésének prioritizálása a szív- és érrendszeri betegek esetében.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a T2DM visszafordítható olyan beavatkozásokkal, mint a mérsékelt energia-redukciós diéták, amelyek ellensúlyozzák a zsír felhalmozódását a májban és a hasnyálmirigyben. A tanulmány kimutatta, hogy 2-es típusú diabétesz remisszió érhető el újonnan diagnosztizált cukorbetegeknél, akik egészséges étrendet követtek, például a mediterrán étrendet, anélkül, hogy fogyás vagy gyógyszeres kezelés történt volna.

Módszer -2-es típusú diabétesz tanulmány

A CORDIOPREV tanulmányon belül végzett, 1002 beteg részvételével elvégzett randomizált étrendi intervenciós vizsgálatban a résztvevőket vagy mediterrán, vagy alacsony zsírtartalmú étrendre osztották be. A tanulmány hét évig tartott, és a résztvevők rendszeres orvosi és táplálkozási felméréseken estek át, beleértve a vérpróbákat és az orális glükóz tolerancia teszteket.

A résztvevők intenzív táplálkozási tanácsadást kaptak a hozzájuk rendelt étrendjük alapján. Értékelték a növényi fehérje fogyasztásának változásait, és a résztvevőket két csoportba sorolták: azok, akik csökkentették a növényi fehérjebevitelt, és azok, akik növelték azt.

Eredmények – 2-es típusú diabétesz tanulmány

A kiindulási szakaszban nem észleltek szignifikáns különbségeket a klinikai paramétereknél a növényi fehérje-fogyasztást követők között.  Azonban a férfiak nagyobb százaléka növelte a növényi fehérje bevitelét. Az energia, a tápanyagok és az elfogyasztott élelmiszerek terén különbségeket figyeltek meg, jelezve a változatos étkezési szokásokat a tanulmány kezdetén.

A következtetés végül az lett, hogy a növényi fehérjéken alapuló étrendek fogyasztása potenciális előny lehet a diabéteszhez kapcsolódó paraméterek javításában. A táplálkozási szokások átterelése a növényi fehérjék növelése felé, az állati források rovására, összefüggésbe hozható-e a 2-es típusú cukorbetegség remissziójával, vagyis a tünetek megszűnésével, újonnan diagnosztizált cukorbetegeknél, fogyás vagy gyógyszeres kezelés nélkül.

GYIK

Kérdés: Elég-e a diéta önmagában a 2-es típusú diabétesz remissziójához?

VálaszIgen, táplálkozási beavatkozások, beleértve a fehérjeforrások változásait, potenciált mutattak a T2DM remissziójában.

Kérdés: Milyen két étrendet vizsgáltak a CORDIOPREV tanulmányban?

Válasz: A résztvevőket a CORDIOPREV tanulmányban vagy mediterrán, vagy alacsony zsírtartalmú étrendre osztották be.

Kérdés: Hogyan lett meghatározva a T2DM remisszió ebben a tanulmányban?

Válasz: A T2DM remissziót a HbA1c és plazmaglükóz normál szintjeinek fenntartásaként határozták meg legalább két egymást követő évig gyógyszer nélkül.

Kérdés: Milyen szerepet játszik a növényi fehérje a T2DM megelőzésében?

Válasz: A tanulmány azt sugallja, hogy a növényi alapú fehérjefogyasztás növekedése összefüggésbe hozható a T2DM remissziójának magasabb valószínűségével.

A tanulmány megtekintéséhez kattints ide: FORRÁS

növényi fehérje források

Ahhoz, hogy elindulj az egészség útján rendkívül fontos, hogy mivel indítod a napod. Nézd meg én mit ajánlok. A “Megoldásaim” közt találhatsz segítséget, ha úgy döntesz, hogy kezedbe veszed az egészséged.

Kategória
Kategóriák