A tejfogyasztás és az akne közötti kapcsolat

tej és akne

Az akne, mint gyakori bőrbetegség, régóta összefüggésbe hozható különböző tényezőkkel, és a legfrissebb tanulmányok arra utalnak, hogy lehetséges kapcsolat van a tejfogyasztás és az akné kialakulása között. Az utóbbi időben sokat hallani erről a témáról, és fontos megérteni a lehetséges kapcsolatokat.
Az első kérdés, amit érdemes feltennünk, az az, hogy valóban létezik-e összefüggés a tej és az akne között, vagy csupán egy elterjedt mítosz?

Hogyan alakul ki az akne?

Az akne alapvetően az eltömődött pórusok, gyulladás és a bőrön jelen lévő baktériumok eredménye. Míg a genetika és hormonális változások az alapvető tényezők, az előtérbe kerülő kutatások arra utalnak, hogy az étrend, ideértve a tejfogyasztást is, befolyásolhatja az akné súlyosságát.

Tejtermékek és akne: mit mond a kutatás?

A korábbi tudományos tanulmányok az akne és a tej közötti kapcsolatról ellentmondásos eredményeket hoztak, nem voltak elégségesek a bizonyításhoz. Néhány tanulmány összefüggést állapít meg, míg mások nem találnak szignifikáns hatást, így továbbra is hiányosak voltak az ismeretek azzal kapcsolatban, hogy a tejtermékek fogyasztása okoz-e összefüggést az aknéval, az akne fellángolásával vagy az akne súlyosságával, és milyen mértékben.

Egy új kutatás eredménye

Egy újabb átfogó tanulmány azonban talált kapcsolatot a tejfogyasztás és az akne kialakulása között.
A tanulmány szerint napi 1 vagy több pohár tej elfogyasztása nagyobb esélyt jelentett a pattanásokra. A tejtermékek bevitelére és az aknés zsírtartalomra vonatkozó elemzések azt mutatták, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékek és a teljes tej esetében alacsonyabb volt az esélyarány, míg az alacsony zsírtartalmú/fölözött tejnél magasabb az esélyarány, mint az általános összefoglaló becsléseknél. Ennek a megfigyelésnek a valószínű magyarázata az lehet, hogy az alacsony zsírtartalmú/fölözött tejnél magasabb az elfogyasztott tej mennyisége, mint a teljes tejnél.

Tejtermékek és hormonok

A tejtermékek hormonokat tartalmazhatnak, amelyek zavarhatják a test hormonális egyensúlyát, és bőrproblémákat okozhatnak.  A tejtermékek, különösen a tehéntej, természetes módon tartalmaznak különböző hormonokat, amelyek hatással lehetnek a bőr egészségére. A hormonoknak számos funkciója van a testben, és a tejben találhatóak közül néhány potenciálisan befolyásolhatja a bőrt.

 • IGF-1 (Insulin-like Growth Factor-1)
  Az IGF-1 egy olyan növekedési faktor, amely elősegíti a sejtek növekedését és szaporodását. A tehéntej természetesen tartalmazhat IGF-1-et, és egyes kutatások arra utalnak, hogy a túlzott bevitel kapcsolatban lehet az akné kialakulásával. Az IGF-1 fokozhatja a faggyúmirigyek aktivitását, ami a pórusok eltömődéséhez és az akné kialakulásához vezethet
 • Ösztrogén és Progeszteron: A tejben található hormonok között megtalálható az ösztrogén és a progesteron is. Ezek a női nemi hormonok, és bár kis mennyiségben vannak jelen a tejben, a rendszeres fogyasztásuk esetén befolyásolhatják a hormonális egyensúlyt. Hormonális változások az akné kialakulásához vezethetnek.

Tejtermékek típusai és hatásuk a bőrre

Nem minden tejtermék hat ugyanúgy a bőrre. A tej, a sajt és a joghurt különböző hatásokkal lehetnek jelen az akné kialakulásában. Ezeknek a különbségeknek a megértése lényeges azoknak, akik tájékozott étrendi döntéseket akarnak hozni.

A tejtermékek számos változata létezik, és mindegyik más-más módon hathat a bőr egészségére. Fontos megérteni ezeknek a különféle típusoknak a hatásait azoknak, akik tisztább bőrre vágynak. Íme egy rövid áttekintés:

Tej
A tej az egyik leggyakrabban fogyasztott tejtermék. Tartalmaz fehérjéket, zsírokat és kalciumot. A tejfogyasztásnak lehet pozitív hatása a bőr hidratáltságára, azonban néhány egyént érinthet a tej fehérjéinek esetleges allergiája, ami aknéhoz vezethet.

Sajt
A sajt gazdag kalciumban és fehérjékben, de magas zsírtartalmú is lehet. Egyes sajtokban található tejcukor és zsírok aknékialakuláshoz vezethetnek, különösen azoknak, akik érzékenyek ezekre az összetevőkre.

Joghurt
A joghurt probiotikumokban gazdag, ami előnyös lehet a bélflóra és ezen keresztül a bőr egészségére. Ugyanakkor a cukrozott vagy mesterséges ízesítésű joghurtok magas cukortartalma negatívan befolyásolhatja az akné kialakulását.

Tejtermékek alternatívái

Azok számára, akik szeretnék elkerülni a tejtermékek fogyasztását, de továbbra is egészséges és kiegyensúlyozott étrenden szeretnének maradni, számos kiváló alternatíva áll rendelkezésre. Ezek a tejtermékek helyettesítői lehetnek, és kielégíthetik a különböző ízpreferenciákat. Íme néhány alternatíva:

 • Növényi Tejek
  Növényi alapú tejek remek alternatívát nyújtanak a hagyományos tehéntej helyett. Ilyenek például az mandulatej, a szójatej, a zabtej és a kókusztej. Ezek a tejek általában dúsítottak különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és ideálisak azoknak, akik tejérzékenyek vagy vegán életmódot követnek.
 • Tejmentes Joghurtok
  Növényi alapú joghurtok, például mandulajoghurt vagy szója alapú joghurt, kiválóan alkalmasak a hagyományos tejtermékek helyettesítésére. Ezek a joghurtok ugyanúgy tartalmazhatnak probiotikumokat, mint a tej alapúak, támogatva ezzel a bélflóra egészségét.
 • Túró Alternatívák
  A túró helyettesítésére is léteznek kiváló alternatívák, például mandulatúró vagy szójatúró. Ezek a termékek lehetnek hasonló állagúak és ízűek, mint a hagyományos túrók, de nem tartalmaznak tejet.
 • Tejmentes Sajtok
  Növényi alapú sajtok is elérhetők, amelyek kielégítik azoknak az ízérzékenységét, akik szeretnék kerülni a tejtermékek fogyasztását. Ezek a sajtok készülhetnek mandulából, kókusztejből vagy akár édesburgonyából is.
 • Tejföl Alternatívák
  A tejföl helyettesítésére is vannak növényi alapú alternatívák, például szójatejföl vagy kókusztejföl. Ezek ideálisak azoknak, akik szeretnék megőrizni a krémes textúrát és az ízt a különféle ételekben.
Ha azt veszed észre, hogy tejtermék fogyasztását követően aknés lesz a bőröd, hagyd ki az étrendedből a tejtermékeket. 
Fontos megjegyezni, hogy aknénak számos egyéb oka is lehet, érdemes a hormonokra és a béláteresztésre is odafigyelni.
A cikk forrása itt található: Tanulmány
Sbiotic- probiotikum

A Sbiotic kapszulák inulint és tejsavkultúrákat tartalmaznak, különösen a következőket: Lactobacillus gasseri, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus.

Lactoferrin Defense

A Lactoferrin Defense * kapszulák kiváló minőségű, tisztított laktoferrint tartalmaznak cink hisztidinnel és természetes Camu-Camu C-vitaminnal kombinálva. A szervezetben zajló gyulladásos folyamatokban és vashiány esetén segíthet

Bye Bye Age AP Complex

Az [AP] A Complex kapszulák az egyetlen olyan termék, amelynek szulforafán aktiváló formulája van, mivel a bennük lévő piperin akár 10-szeresére is növelheti a glükorafán és a szulforafán biológiai hozzáférhetőségét és hatását. Segítheti a méregtelenítést és sejtregenerációt.

Tonic Water (Tisztító víz) 1

A Tonic Water eltávolítja a zsírmaradványokat a bőrön, így az Effekt kozmetikumok krémjei mélyebben és gyorsabban behatolhatnak a bőrbe.
Ez fokozza a hatásukat.

Silver Firming Serum 1

A Silver Firming Serum a kulcsfontosságú, díjnyertes Neodermyl nevű hatóanyagot tartalmazza, melyben olyan molekulá találhatük, melyek támogatják a bőr saját kollagén- és elasztintermelését. Ez javíthatja a bőr rugalmasságát és feszességét. A ráncok kialakulása megelőzhető, a meglévő ráncok mélysége pedig csökkenthető. Pattanás ellenes hatású.

 

cover stick

A kannabidiolt tartalmazó CannaPur korrektor elfedi a pattanásokat, a foltokat és a piros ereket, és tartósan megnyugtatja a bőrt.

Ha érdekel a termék kérlek írj nekem emailt az alábbi gombra kattintva

 

Kategória
Kategóriák